Kayaköy Tarihi

Kayaköy Tarihi

Sizler de Ölüdeniz'e tatile gelmişken muazzam bir tarih büyüsüne kendinizi kaptırmak istemez misiniz? Eğer isterseniz Kayaköy'ü ziyaret etmeyi unutmayın! Şimdi sizlere Kayaköy hakkında detaylı bilgiler verelim. Kayaköy, Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunmaktadır. Kayaköy'e ulaşmak isterseniz iki seçeneğiniz bulunuyor. Bunlardan ilki isterseniz Fethiye şehir merkezinden Fethiye kalesi yönüne doğru gidebilir ortalama 25 dakika sürmektedir. Bir diğer seçeneğiniz Fethiye şehir merkezinden kalkan minibüsler ile ulaşım sağlayabilir Ovacık Hisarönü üzerinden ortalama 35 dakikalık bir yolculuktan sonra ulaşabilirsiniz. Kayaköy'e vardığınız zaman orada neler var biz neler yapacağız diye sorar gibisiniz hemen onları da maddeler halinde sizlere anlatalım.

*Gözleme yemeyi unutmayın.

*Kayaköy'de tarihi kiliseleri ziyaret etmeyi unutmayın.

*Kayaköy meydanı gezmeyi unutmayın.

*Terk edilmiş tarihi rum evleri arasında hala sağlam kalan patika ve yürüyüş yollarından tarihin ruhunu hissederek kayaköy'ün yamaçlarına doğru yürüyüp kaya ovasının eşsiz manzarasını ve arkasındaki kayaköy'ün antik limanın yer aldığı soğuk su koyu manzarasını izleyebilirsiniz.

Biraz da Kayaköy tarihinden bahsedelim. Kayaköy ilk yerleşimi şu anda bulunduğu yamacın olduğu yerde ilk olarak antik kent olarak kurulmuş. Antik kentin adı Karmlassos daha sonra buraya gelen Rum halkı buraya yerleşmiş ve Levis'si adı ile şu anda gözüken Kayaköy'ü kurmuşlar. Peki Kayaköy neden yamaca kuruldu işte bunun nedeni de ortada kalan düz araziyi tarım alanı olarak kullanmak. Kayaköy'de yaklaşık 3000 tane ev olduğundan bahsediliyor şu anda bunlardan ayakta kalanlar oldukça az. Kayaköy'deki evlerin yapılışına dikkat ederseniz hiçbir ev birbirinin önünü kesmez. Bu Rum'ların komşularına bir saygısı olduğu içindir. Kayaköy neden terkedildi diye merak edecek olursanız sizlerden tarihimizi hatırlarsanız eğer ki 30 Ocak1923 yılında imzalanan mübadele anlaşması neticesinde anadoluda yaşayan hristiyan rum azınlık Trakya ve Yunanistan ana karaya göç etmiş, buna karşılık adalarda ve Yunanistan ana karada yaşayan müslüman Türk azınlıkta anadoluya geri gelmiştir. 1923'te gerçekleşen mübadele sonucu Kayaköy'ün terk edilmiş olup Anadoluda bir çok yer tekrar yerleşildiği halde Kayaköy Trakyadan gelen göçmen muhacirlerce pek tercik edilmemiştir. Bunun temel sebebide giden rumların ticaret ve bir çok mesleği icra eder durumda olmalarına rağmen karşılığında gelen Türk ailleleri sadece çiftçi kökenli olmaları sonucu Kayaköy'ün tarımsal anlamda bub ailelere cevap verememesidir.İskan edilmeyen rum evleri geçen süre zarfında gerek tabi şartlar gerekse 1957 Fethiye depremi neticesinde zarar görmüş ve birbir yıkılmaya ve yok olmaya başlamıştır. Günümüzde hala görülmeye değer çok güzel mimari örnekleri yansıtan evler, kiliseler,şapeller,sarnıçlar,çeşmeler ve okulu mevcuttur. Yapacağınız kısa bir yürüyüş ile bunların hepsini görme şansınız vardır.

Kayaköy Tarihi